Dorpenomloop Rucphen

Zondag 10 maart stond de Dorpenomloop Rucphen op het programma van het VolkerWessels-Merckx Cycling Team. Robin Blummel, Timo de Jong, Jord Baak, Niels van Ekeren, Nils Wolffenbuttel, Rochéz Harbers en Koen Paalman gingen namens het team van start. Op weg naar Rucphen gaf men de slechte weersvoorspellingen al op de radio. Code oranje voor het zuiden. De jury besloot van start te gaan onder het Bad weather protocol. Dit houdt in dat er voor de start een commissie wordt aangesteld, die beslist wat er met de wedstrijd gebeurt wanneer de weersomstandigheden verslechteren. Coen Vermeltfoort en Koos Moerenhout vertegenwoordigden de renners en ploegleiders in deze commissie.

Er stonden sterke internationale teams aan de start en dit gaf de jongens, ondanks het slechte weer, veel moraal. Direct vanaf de start ging het hard. Vrijwel direct na de start werden de eerste renners gelost. Na 20 kilometer waren de renners verdeeld in verschillende waaiers, Rochéz moest helaas het strijdtoneel verlaten. Bij de eerste finishpassage besloot de Duitse UCI-commissaris Andreas Gensheimer een neutralisatie van 30 minuten in te lassen. “Voor mij was het  punt om in te grijpen bereikt toen in de  groep van twintig renners die voor me reed er tien uit de pedalen moesten om zich staande te houden tegen de wind”, zei Gensheimer na afloop tegen BN De Stem. In eerste instantie was het plan om de koers na een 30 minuten in verkorte versie door te zetten. Echter besloot de politie de koers af te lassen. De kleine groep renners die nog in koers was, inclusief 6 van onze renners, moest stoppen en er werd geen uitslag opgemaakt. Dit tot teleurstelling van een aantal renners. De mannen van VolkerWessels-Merckx beleefden een bijzondere koersdag. Jord belande door de hevige windstoten, soms van maar liefst 120 kilometer per uur, in de sloot en meerdere van onze renners waaiden van de weg.